Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Surdegsstart med rågmjöl

Hej!

För att kunna göra sitt eget surdegsbröd behöver vi en så kallat surdegsstart. Att tillverka sin egen surdegsstart är ganska lätt. Det vi behöver är tid och det är det första steget till att blir en lyckat surdegsbagare. Till en början hör att lära sig, att det behöver sin tid. Att först behöver lära sig själva hantverket och sedan behöva degen sin tid för jäsningen. Det vill säga, är målet att snabbt kommer fram till resultatet, är surdeg inget man ska ägnar sig åt.

Vad är surdeg egentligen?

Surdeg är en deg som tillverkas bara med mjöl och vatten. Vill man baka bröd med rågmjöl, behöver man surdeg. Baka man enbart med vetemjöl, räcker det oftast med jäst som drivmedel för att få degen till att jäsa. Vill baka med rågmjöl, behöver man syre till jäsning. Surdeg bestå av mjölksyrebakterier och jäst, de bildas ca efter en dag efter starten och gör den syr. Med andra ord är det, det som kallas för surdegsstart eller -kultur.

Hur man en surdegsstart?

Steg 1
 • 150 ml vatten
 • 100 g rågmjöl
 • tid
 • värme

Blanda mjöl och vatten till en slät smet. Den är ganska rinnande och påminner lite om våffelsmet.

Smeten behöver stå övertäckt i 12 tim på en varm plats, ett bra ställe är på värmepannan eller på elementet. Efter att smeten ha vilat i 12 tim, ska den kraftig röras om tills det bildas luftbubblor. Under tiden ska smeten stå övertäckt på an varm och lugn plats.

Steg 2
 • 150 ml vatten
 • 100 gr rågmjöl
 • tid
 • värme

Efter 24 tim ska smeten matas för första gången, då de första blivande syrekulturerna ha blivit hungriga. Tillsätter sedan mjöl och vatten och röra om smeten.

Steg 3
 • 200 ml vatten
 • 200 g rågmjöl
 • tid
 • värme

Efter 24-36 tim tillsätter vi det sista av mjölet och vatten och röra om smeten. I anslutningen ska den stå igen för några dagar. Glöm inte att röra om alla 12 tim! Under den tiden kommer jäsningen igång och smeten blir syr. Doften av syre kan kännas tydligt. Börjar smeten lukta illa eller rentav ren ättika (bara dofta lite svag ättika och syrliga äpplen) eller om den börjar ändra sin färg till röd, svart, grön eller blå – då gick något sned och allt måste kasseras. Diska efteråt allt material som har varit i kontakt med smeten. Med andra ord, akta hela tiden på en god hygien! Var noga med att tvätta händerna och all redskap innan och efter användningen!

Efter 4-5 dagar har vi fått tillräckligt med surdeg, vilket innebär att det blir dags för att börja baka ett riktigt surdegsbröd. Slutligen tar vi av ca 30-50 gr för att nästa gång kunna starta upp en surdeg inom 1 dygn. Har den i ett tätt förslutet glasbruk i kylen. Min håller sig 3-4 veckor, ibland längre i kylen utan att jag gör något med den.

Vill ni nästa gång baka, behöver ni bara ta fram surdegsstarten och sätter igång.

Här kommer ni till brödreceptet: Surdegsbröd

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *