Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Surdegsbröd enligt Häussler, 3 stycken á ca 920 g

Ett ganska enkelt, dock fantastiskt surdegsbröd. Detta är grundrecepten och sedan kan man variera mycket med kvarg, kokta potatis, öl istället för vatten, linfrö eller andra sädesslag. Testa dig fram och berätta gärna om dina resultat.

Har du ingen surdegsstart kan du ganska enkelt göra dig din egen. Jag återanvänder min nu sen flera åt tillbaka och förvara den i kylskåpet i en tätt försluten glasburk.

Fördeg, dag 1

Blanda allt och låt det stå övertäckt 18–20 tim vid ca 28–30 grader. OBS! Degen ökar markant i volym, ta en tillräckligt stor skål.

Huvuddeg, dag 2

  • Fördeg (Ta bort ca 30 g till surdegsstart och förvara i kylskåpet)
  • 630 g Rågmjöl *)
  • 450 g Vetemjöl *)
  • 32 g Salt
  • 30 g jäst
  • 820 ml Vatten

*) alternativ kan 200 g vetemjöl och 880g rågsikt användas

För att brödet ska hålla sig färskt längre och få fram mer av rågsmaken kan du lägga till en matsked ättika och lika mycket honung i smeten.

Blanda alla ingredienser till en kraftig deg. Degen ska inte vara för torr. Ta degen ur bunken och knåda för hand tills degen får en bra spänst, låta den vila övertäckt i 10 minuter.

Delar degen i 3 lika stora delar och låt de jäsa övertäckta i jäskorgar eller på mjölat bakbord 40–45 minuter. Jäskorgar mjölas lätt med rågmjöl.

Snitta bröden och lägg limporna med hjälp av brödspaden i vedbakugnen vid ca 290 grader för 60 minuter. När du tar ut limporna pensla de snittade/brustna ytorna med vatten för att brödet ska hålla sig färskt längre. Låt de svalna övertäckta med bakduk på galler.

Vill du frysa brödet? Lägga brödet i fryspåsar när brödet fortfarande är varmt och förslut påsarna. Frys brödet sedan när det har kallnat. Tina brödet i den förslutna påsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *