Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Pasta med gräddsås och lax

Idag ska jag delar med mig ett recept som passa till pasta, nudlar och även till ris.

Här har vi huvudingredienser först på bild och sedan i text under:

Huvudingredienser

Då se vi olivolja, salt, peppar, timjan, rosmarin, rosépeppar, mejram, lök, vitlök, ananas i bitar, laxen. Inte på bilden men som kommer senare in är Philadelphia färskost, syrad grädde och vanlig hushållsost.

Vi börjar med att skala och haka löken i små tärningar

Medan löken steka i olivoljan på svag värme, skär vi laxen i tärningar på ca 1,5 cm. När löken ha fått lite färg, lägger vi till laxen i grytan och så låter vi det småkoka på svag värme för ca 10 min tills laxen är genomstek. Jag hällde i en skvätt äkta japansk soja mot slutet, innan ananasen kommer i. Häll i hela burken ananas med juice och allt.

Lök och laxen i grytan

Då ser det redan ut så här! Salta och peppra efter egen smak.

Direkt efter i med Philadelphiaosten 200 gr (det stora paketet) och den syrade grädden, ca hälften av grädden som syns på bilden. Istället för Philadelphiaosten kan ni även använder Crème Fraiche också. Smaka av med kryddorna: timjan, rosmarin, rosépeppar (ca 4-5 pepparkorn) och mejram. Börjar med en halv tesked ca.

Nu låter vi det småkoka i ca 5-10 minuter till Philadelphiaosten har smält. Sedan kan man smaka av med något sött dessertvin, sherry eller liknande. Tärna några remsor vanligt hushållsost och låter det smälta i såsen.

Det hela får nu koka på svag värme en stund till. Nu är det dags för att smak av såsen och ge den en rund smak. Tycker ni att den är ok, kan ni börja skala och haka vitlöken. Vitlöken kommer alltid på slutet in i såsen. Annars tar vitlöken över helt och hållet.

Jag tog 3 klyftor. Vill man inte hacka vitlöken, går det jättebra att pressa den också.

Nu kan det stå på svag värme medan man koka upp pastan. Glöm inte att röra om då och då.

Den egentillverkade pastan och såsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *