Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Baguette

Receptet för 5 baguette á ca 340 g/styck

Receptet är tagen ur boken: “Faszination Brot” och översatt från tyska till svenska av mig.

Vetefördeg

  • 285 g vetemjöl
  • ca 2 g färsk jäst
  • ca 230 ml vatten

Blanda ingredienserna till en slätt deg och låt degen stå och jäsa vid 20 – 25 grader, ca 1 – 5 tim. Efter jäsningen kan degen användas direkt till bakningen eller så kan den förvaras i kylskåpet upp till 3 dagar.

Resterande ingredienserna

  • 517 gr vetefördeg
  • 665 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl
  • 20 g salt
  • 10 g färsk jäst
  • ca 470 ml vatten

Blanda/knåda degen

Tillsätt alla ingredienserna enligt ovan i en bunke. Knåda degen i ca 10 minuter på låg hastighet och sedan 5-8 minuter på hög hastighet. I degblandare med en hastighet, ska degen knådas 18 minuter.

Vila, formgivning och jäsning

Degen ska nu vila övertäckt med jäsduk. Viltid ca 80 – 90 minuter. För bästa resultatet behöver degen stå varmt. Häll degen ut på ett mjölat bakbord och dela den i 5 lika stora bitar. Låt bitarna vila i 10 minuter. Forma brödlimporna med lätt tryck och lägg de i en linneduk. Lägg limporna med lite avstånd på duken (ca- 10 cm mellan bitarna) och skjuter ihop duken så att det blir ca 1 cm avstånd mellan limporna med duken som avskiljare. Täck över med jäsduk och ställ de på jäsning för ca 40 minuter.

Bakning

Lägg limporna på en mjölat brödspade, snitta flera gånger med en vass kniv och skjuter in i ugnen.

I en vedbakugn från Häussler

Vid 280 grader, baktid 30 minuter

I en elektriskt stenbakugn från Häussler

Övervärme 280 grader / undervärme 190 grader, baka med avstängd ugn i 30 minuter

I en vanlig hushållsugn

Skjut in vid 255 grader och sänk temperaturen efter 5 minuter ned till 200 grader. Baktid ytterligare 25 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *