Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Elda i en vedbakugn

Bakgrundsfakta

Hur elda man en modern vedbakugn och vad händer där inne i ugnen? Vedbakugnarna från Häussler är på så sätt konstruerad att värmen fördelas över bakgodset. Hur lyckades de med detta? Jo i dem gamla modellerna som finns i äldre hus, är bakutrymmet välvd som en klot. Eftersom firma Häussler har vidareutvecklad detta genom att de gjorde bakutrymmet rektangulär och detta medförde den positiva effekten att bakgodset inte behövas flyttas om under bakningen.

Under tiden elden brinner som mest uppkommer temperaturerna i brännkammaren upp till 600 grader Celsius. Då kan vi lova att det verkligen är den ända hushållsapparaten som rengör sig själv! Ganska kul eller? Detta medför dock att vi måste plocka bort termometern som sitter på ugnens framsida, annars kommer det att gå sönder.

För att åstadkommer den jämna värmefördelningen har firma Häussler jobbat med olika densitet för charmottestenarna. Vilket innebär att stenarna lagrar värmen på olika sätt. Dock lagra ugnen värmen väldigt bra. Det vill säga när vi har eldat färdig och temperaturen i ungen är uppemot 400-450 grader Celsius, är det inget problem att lägga handen ovanpå ugnen. Den är varm – ja dock inte het. I relation med en ugn av rostfritt stål som även finns på marknaden, är denna ugn klart överlägsen vad gäller värmemagasinering. Ugnen är byggt för att hålla värmen inne!

Dags att tända elden

Innan det är dock dags att tända elden ska vi tömma asklådan som sitter under ugnen från förra gången.

Ta ut termometern som sitter på framsidan och lägga den på en säker plats att den inte kommer till skada.

I botten la jag i det här fallet avfall från vedklyvningen. Vid skorstensanslutningen la jag en tändare av vaxat träull. På så sätt kommer vi snabbare igång med draget.

Kom ihåg att vi ska stoppa vår mat i ugnen som vi vill äta sedan. Detta betyder att vi bara elda med ren ved! Miljön kommer att tacka er för det och er hälsa.

Vilken sort ved ska man använder? Det spelar nästan ingen roll. För vår ugn, en Habo 4/6 behöver vi 12-14 kg ved. Olika sorter ved ha olika densitet = 12 kg är lika med 12 kg. Dock är vår rekommendation att använder barrved, då det brinner snabbare och vi vill får värmen snabbt upp i ugnen. Lövträd brinner längre, så man får anpassar sig därefter. Som måttstock kan jag bara tillägger att en diameter upp till ca 4×4 cm är att föredra för en snabbare brinntid. Dock nu till nästa steg.

För bäste resultat delar vi våra 12 kg i tre delar och börjar med en tredje del att elda med.

Veden travas som en bål med bra mellanrum mellan vedträn för att syre kan genomströmma och elden brinner väldigt snabbt och med hög temperatur. På så sätt kommer elden snabbt igång och det röker inte lika mycket ifrån skorstenen.

Lägg veden så långt fram som möjligt, för att stenarna längs fram värms upp lika mycket som i den bakre delen.

Fördelar 2-3 stycken av den vaxade träullen i veden och tända dem.

Låt ugnsluckan stå på glänt tills elden har tagit sig. I anslutningen ska haspeln ligga i första jacket av stängaren. Det syns tyvärr lite dåligt på bilden nedan.

Nu brinner det i vedbakugnen och sen …

Eftersom all värme ska går genom brännkammaren, dock inte för snabbt! Annars går vi kanske miste om en hel del värme som skulle ha lagrats i stenarna. Därför måste vi reglera draget och det gör vi genom skjutreglaget som är på framsidan. Till en början får man skjuter in det några centimeter för att se vad som händer. Så fortsätter vi tills det kommer rök ur bakugnsluckan på framsidan. Då har vi strypt draget för mycket och måste justeras genom att dra ut reglaget igen – precis så att det sluta röka vid framluckan. Perfekt!

Snart är första tredjedel uppbrunnen och det blir dags för nästa omgång. Beroende på slag av ved som används bruka det ta mellan 25-30 minuter.

Glöden fördelas med glödfördelaren jämt ut över hela botten.

Innan vi ladda om igen ska dragreglaget dras ut fullt. Eftersom det blir en omstart och elden behöver drag för att få syre för att komma igång igen. Därefter lägger vi nästa tredjedel ved in och kom ihåg att lägga vedträn luftig så att dem brinner snabbt och med hög temperatur.

När elden är igång igen, ska vi på samma vis som ovan reglera draget.

Efter ett tag när det har brunnit ner, gör vi likadant som efter första gången och fördelar glöden till en bädd över hela ytan, ladda ugnen med sista veden och följer stegarna enligt beskrivningen innan. Drar ut reglaget för draget och justerar allt eftersom elden ta sig.

Till slut när elden brunnit ner och vi ha en fin bädd av glödande kol, låter vi ugnen lugna ner sig lite innan vi skrapa ut glöden och askan i asklådan.

Till slut öppnar vi luckan till asklådan …

… och skrapa med hjälp av askrakaren allt ner i asklådan.

I anslutningen borsta vi med stålborsten ut den fina aska och ugnen är nästan färdig till användning.

Vad händer efter eldningen?

Efter att eldningsprocessen är avslutat behöver ugnen stå för ca 10-15 minuter innan vi kan använder den. Detta för att värmen ska fördelas i lugn och ro inom bakkammaren. Temperaturen ligger beroende på hur mycket ved som eldades, vi ca 400 grader.

Därefter kan man till en början baka pizza eller stekta kött. Fastän i ugnen. Ställ en gjutjärnspanna i ugnen för ca 5 minuter, ta ut den och häll olja i den uppvärmda stekpannan och lägg köttet i och baka den för ca 8-10 minuter. Perfekt.

Ni behöver inte vara rädd om att smaken sprider sig vidare till andra maträtter som ni kommer köra efter i ugnen. Det gör det inte!

På efterföljande bilden visa jag pizzan som jag bakade i anslutningen.

Till skillnad till en vanlig pizzaugn, börjar nu det egentliga bakandet. Temperaturen ligger efter 8 tim. fortfarande på 80-100 grader och här kan man torka kryddor, te eller svamp eller mycket annat.

Vi erbjuder kurser i hanteringen av en vedbakugn. Anmäl er intresse och vi hör av oss när vi har fått tillräckligt med deltagare. OBS! På grund av platsbrist kan vi bara ta emot grupper upp till 4 personer samtidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *