Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Baguette

Att äta färsk baguette, varm och direkt ur ugnen, det drömmer väl de flesta av oss om? Igår var det dags för mig för första gången att testa detta. Dessutom visade det sig att det är ganska enkel och lätt, om man ta sig tid.

Först började jag med att sätta degen på jäsning kvällen innan. Som jag redan tidigare skrev, har jag ibland svårt med att hålla mig till recepten. Enligt receptet skulle man sätta enbart en mindre del av degen som fördeg för jäsning ca 1-5 tim innan. Enligt tidigare erfarenhet från pizzadegen, vet jag att degen blir mycket godare om den får står länge. För att degen inte ska jäsa för mycket, använder jag bara 10 g färsk jäst och ställde degen svalt över natt.

Sedan var det bara att värma upp vedbakugnen och forma baguetten, låta jäsa de inslagen i linneduken, lägga de på plåten och in i ugnen vid 280-285 grader och vänta med spänningen ut dem 30 minuter tills de är färdigbakade.

Vad ska jag säga? Ica, Willys, Hemköp släng er i väggen – det här var något helt annat. Ni som ha varit i Frankrike vet vad jag menar!

Till receptet kommer du genom att följa länken: Baguette

Några bilder från bakdagen

För att knåda degen använder jag vår degblandare SP 10 KA från Häussler. Med den kan man knåda upp till 5 kg mjöl = 9 kg deg på en gång.

Degen i degblandaren på kvällen innan.
Så ser degen ut nästa morgon!
Degen på mjölat bakbord
5 lika delar.

På bilden nedan kan ni se hur jag la den 5 delarna i linneduken, så som det är beskriven i receptet på receptsidan.

Här ligger limporna övertäckte med linneduk och plastfolie. Plasten gör att degen inte torka ut under jäsningen.

Nu har ugnen så småningom rätt temperatur, som ni kan se på bild nedan.

Här ligga limporna på plåten …
… och här i ugnen

och efter 28 minuter tog jag ut de ifrån ugnen.

Inte så illa, tycker jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *