Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

Gör din egen pasta

Här beskriva jag hur enkelt och gott det är att göra sin egen pasta eller nudlar. Skillnaden mellan pasta och nudlar är egentligen bara, att till pasta använder man vatten och till nudlar använder man ägg som degvätska. Så enkelt är det!

Som pastamaskin använder jag vår egen Luna från Häussler. Eftersom den har sin egen degblandare integrerad, blandar och pressar maskinen degen i två steg. Med andra ord, den gör hela jobbet. Först tillsätter man mjölet och vätskan (om nu ägg eller vatten). Vätskan tillsätter man i mindre steg ca 1/3 del åt gången. Med pastamaskinen följer ett mått för vatten och ägg. Observera! Olika mängder beroende på vätskan! I början kan det tyckas att degen är alldeles för torrt, dock den ska vara rätt så smulig!! Kolla gärna på bilderna och filmklippet!

Snart är degen är klar och då trycker man PRESS knappen, då vänder blandaren riktningen och går åt andra hållet. Den i botten sittande snäckan börjar transportera ut degen till formskivan och pressar degen med 8 tons tryck genom skivan. Eftersom maskinen jobbar med ett så enormt tryck blir resultatet en fin homogen pastadeg som inte faller isär. På grund av det höga trycket, är formskivan av brons och inte av plast, som hos många andra modeller. Här ha vi proffskvalitet för hemmabruket! Eftersom Häussler tillhandahåller mer än 90 olika formskivor för deras pastamaskiner kan ni i princip göra vilken pasta som helst. Direkt i anslutningen kan ni laga till pastan, ca 3 minuter i kokande vatten. Eller ni kan torka pastan för förvaring. När ni torkar pastan blir hållbarheten nästan oändligt, men glöm inte att lagra den sval och torr.


Bilder

Häussler Luna pastamaskin, den minsta i sortimentet.

500 gr mjöl åt gången.

Speltmjöl från Orga Kvarn i Skärblacka

4 normalstora ägg som vi blandar

Blandarverktyg i maskinen, i botten se ni snäckan som transporterar ut degen till formskivan.

Häussler pastamaskinen
Mjöl och ägg i pastamaskin
Här blandas degen i början
Pastadeg färdig till att pressas ut
Färdig pasta som skärs av
Färsk pasta
Pasta med gräddsås och lax

Jag använder speltmjöl från Orga Kvarn i Skärblacka. Durumvetemjöl funkar bra också. I slutänden är det ren smaksak.

Mer information

Med den minsta modellen av serien kan ni göra 1 kg pasta åt gången. Pastamaskinen blir väldigt varm under arbetets gång och måste därför svalna innan vi kan starta nästa omgång.

Att kunna göra sin egen pasta är inte bara roligt för hela familjen utan ni får pasta helt utan tillsatser, kemiska smakämnen och konserveringsmedel. Ni får kontroll över maten ni äter och sparar på sikt dessutom pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *