Mycket mer än så ska jag skriver om här: till exempel om utekök, att göra din egen pasta - mathantverk allmänt och att det är mycket lättare att leva nyttigare än många tro!

Nyttigare mat genom eldens värme

En vedbakugn

Vedbakugn – kärt barn har många namn, brukar man säger. Den kallas även för pizzaugn eller stenbakugn eller ved ugn. Att bara använder begreppet pizzaugn degraderar dock denna fantastiska ugnen och dess fantastiska möjligheter. Lite som att jämföra en Ferrari med en Dacia.

Lite historik

Börjar vi med lite historik bakom våra moderna ugnar som vi använder idag. Historiken om brödet börjar för rund 6000 år och kom ifrån Asien till Europa. Tekniken att baka på sten utvecklades dock i Egypten och är i princip den samma som vi använder idag. En kammare av sten som man värmar upp med eld. När elden brunnit ner, tar man ut askan och lägger bakgodset i den uppvärmda kammaren.

Kom ihåg att all mat som lagas i en stenugn bakas, oavsedd om det är bröd eller kött eller en gryta. Det bakas i ugnen! Ok kryddor som vi lägga i restvärmen torkas.

Den moderna stenbakugn

Om vi tar våran egen vedbakugn, som är en modern ung. Den är tillverkad i Tyskland av det familjeägda företaget Häussler GmbH. Invändigt är den murad med tegel av chamotte. Chamotte är bränd lera som är eldfast och uppvisa en hög densitet. Detta gör att stenen lagra värmen mycket bra och länge. Stenarna i ugnen har dock olika densitet beroende på var i ugnen dem är placerade. Allt för att få en mycket jämn värmefördelning i ugnen. Då behöver vi inte vända vårt bakgods som i så många äldre modeller.

Vad gör en stenbakugn så speciellt nu? Den avger en snällare värme som inte bränner brödet lika hård som en vanlig hushållsugn. Bakar vi vårt bröd i en hushållsugn måste vi placera en skål med vatten i botten för att brödet inte ska bli för torr. Det behöver vi absolut inte i en stenbakugn. Bakgodset avger fukt när vi lägger det i ugnen, stenarna tar upp den och med fallande värmen avger stenarna fukten igen. Bakgodset blir saftigt. Samtidigt får det en fin skorpa som ger den omisskännliga smaken.

Miljöaspekter

Att baka i en vedbakugn är till 100% koldioxidneutral. Som bränsle använder man bara ren och torr ved. Häussler rekommenderar barrved, den brinner fort och det är det vi vill ha. Lövved brinner längre och då behöver vi lite mer tid för att värma upp ugnen. Fast det gör väl inget, vi ska inte stressa när vi laga mat.


Uppvärmningstiden ligger på ca 2,5 – 3,0 tim och då behöver vi ca 12-14 kg torr ved.


I nästa inlägg beskriver jag de olika stegen, bild för bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *